Gyakori kérdések a kontaktlencsékről

Ha az Alensa megrendelésével kapcsolatban van kérdése, kérjük, olvassa el gyakori kérdések a rendeléssel kapcsolatban útmutatónkát.

Kontaktlencse kezdőknek

 1. Hány éves kortól lehet kontaktlencsét viselni, biztonságosak a gyerekek számára?
 2. Ki tud esni a lencse a szememből?
 3. Aludhatok a lencsével a szememben?
 4. Okozhatnak-e a lencsék kényelmetlenséget vagy fájdalmat?
 5. Nehéz a lencséket beilleszteni és kivenni?
 6. Becsúszhat-e a szemem mögé a lencse, el tud-e veszni a szemben?
 7. Hogyan tudom megállapítani, hogy ki van-e fordulva a lencsém?
 8. Befolyásolják a színes lencsék a színlátásomat?
 9. Hány napra elegendő egy doboz kontaktlencse?

Kontaktlencse vásárlás online

 1. Már van receptem szemüvegre és ismerem a szemüvegem paramétereit. Használhatom ugyanazt a receptet és paramétereket a kontaktlencsék megrendeléséhez?
 2. A kontaktlencsék drágák?
 3. Hogyan kell leolvasnom a recepten szereplő adatokat?
 4. Van különbség a jobb és bal kontaktlencse között?
 5. Tudok recept nélkül vásárolni?
 6. Biztonságos az online kontaktlencse vásárlás?
 7. Tudok próbalencsét vásárolni?
 8. Rendelhetek olyan lencsét vagy ápolószert, melyet korábban nem használtam?
 9. Tudok az Alensánál optikai márkákat vásárolni, mint pl. az iWear, MediVUE, Bioflex stb.?
 10. Mi a különbség a D és az N között a kontaktlencséknél?

Kontaktlencse ápolás

 1. Hogyan kell ápolnom a lencséimet?
 2. Mi az a „kontaktlencse dörzsölés“ és miért fontos?
 3. Alkalmas a csapvíz a kontaktlencsék tárolására és tisztítására?
 4. Használnom kell szemcseppet a lencsék beillesztése és kivétele előtt?
 5. Hogyan tudom megelőzni, hogy smink kerüljön a lencsémre?

Sport és különleges szempontok

 1. Sportolhatok kontaktlencsével?
 2. Úszhatok kontaktlencsével?
 3. Viselhetem a kontaktlencsét a zuhanyzóban, fürdőszobában, szaunában vagy a gőzfürdőben?
 4. Használhatok kontaktlencsét a szoláriumban vagy napozás közben?
 5. Használhatok kontaktlencsét, ha száraz a szemem?
 6. Használhatok kontaktlencsét, ha allergiám van?
 7. Használhatom a kontaktlencsét az előírtnál több ideig?
 8. Használhatom a lejárt kontaktlencsét?

Kontaktlencse kezdőknek

Ha kezdő, és aggályai vagy kérdései vannak, olvassa el a következőket. Itt megtalálhatja a keresett válaszokat.

1. Hány éves kortól lehet kontaktlencsét viselni, biztonságosak a gyerekek számára?

A kontaktlencse viselést az életkor nem korlátozza. A kontaktlencséket a gyermekek, valamint az idősebb emberek viselik. Feltétlenül konzultáljon azonban erről szemész szakorvosával.

Idő kell ahhoz, míg hozzászokik, és meg kell tanulnia, hogyan kell behelyezni és eltávolítani a lencséket, valamint hogy hogyan kell a jó higiéniát és a megfelelő lencsetisztítást gyakorolni. Bár a kontaktlencsék tökéletesen biztonságosak a gyerekek számára, először optikusával kell konzultáljon az ajánlásokért és utasításokért. A gyermekek hajlandósága a szigorú lencsetisztító és higiéniai rendszer követését illetően döntő tényező lehet abban, hogy készen állnak-e kontaktlencsék viselésére.

2. Ki tud esni a lencse a szememből?

Ha a megfelelő lencséket viseli, és helyesen illeszti be és távolítja el a kontaktlencséket, akkor a helyükön kell maradnia. Ritkán előfordulhat, hogy a lencse ideiglenesen elcsúszik a helyéről, de a szemén marad addig, amíg vissza nem helyezi őket a helyére.

3. Aludhatok a lencsével a szememben?

Alvás közben csak a hosszabb vagy folyamatos viselésre tervezett kontaktlencséket lehet viselni. A lencséket soha ne viselje folyamatosan, hacsak a szemészeti szakembere nem hagyta ezt jóvá. Minden más esetben kövesse a gyártó által feltüntetett csere menetrendet, és vegye ki a lencséket lefekvés előtt.

4. Okozhatnak-e a lencsék kényelmetlenséget vagy fájdalmat?

A megfelelően kiválasztott, és a szeméhez illesztett kontaktlencse nem lehet fájdalmas vagy kényelmetlen. Valójában szinte el is lehet felejteni, hogy benne van a szemében. Az első alkalommal használók kellemetlenséget tapasztalhatnak a viselkedés kezdeti napjaiban, és valószínűleg némi kényelmetlenség is észlelhető, ha a lencse ki van fordulva. Mindkét esetben azonban ez a kellemetlen érzés gyorsan eltűnik, miután a szeme megszokta a lencsét, vagy megfelelő pozícióba helyezte őket. Ha bármilyen tartós kényelmetlenséget vagy fájdalmat észlel, azonnal forduljon a szakorvoshoz.

5. Nehéz a lencséket beilleszteni és kivenni?

A lencsék beillesztése és kivétele gyakorlást igényel, de idővel hozzá fog szokni. Érdemes elolvasni útmutatóinkat a kontaktlencse beillesztésről és eltávolításról.

6. Becsúszhat-e a szemem mögé a lencse, el tud-e veszni a szemben?

Jó hírünk van! A lencséi soha nem csúszhatnak hátra, és nem veszhetnek el! A szem anatómiája ezt lehetetlenné teszi. A száraz lencsék potenciálisan bekerülhetnek a felső szemhéj alá, de ne aggódjon. Csak csukja be a szemét, óvatosan masszírozza a szemhéját, majd néhányszor pislogjon. Használhat szemcseppeket, hogy segítsen visszairányítani a lencsét a helyére. A megfelelően illesztett lencse könnyen visszahúzódik a helyére. Olvasson további tévhitekről a kontaktlencsékkel kapcsolatban a blogunkon.

7. Hogyan tudom megállapítani, hogy ki van-e fordulva a lencsém?

Egyes lencsék betűkkel vagy számokkal ellátott lézeres gravírozásokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy meg tudja állapítani, hogy ki van-e fordítva a lencse. Azonban, ha a lencséje nem rendelkezik ilyen jelzéssel, vagy egyszerűen nem látja, akkor helyezze az ujja hegyére a lencsét, és a lencse formájából meg tudja állapítani. A helyes forma egy félgömb, az élek felfelé néznek. Amikor az élek kifelé néznek, mint egy tányér pereme, a lencse ki van fordulva, és ki kell fordítani.


Ellenőrizze a lencsét a behelyezés előtt

8. Befolyásolják a színes lencsék a színlátásomat?

Az emberi szem a világot a színes írisz közepén található fekete pupillán keresztül látja. A színes kontaktlencsék középen van egy átlátszó hely a pupilláknak, ezért csak az írisz színét módosítják. A látás változatlan marad. Előfordulhat azonban, hogy az Ön látása enyhén befolyásolható a gyenge fényviszonyok között, amikor a pupilla tágul, illetve ha a lencse elmozdul a helyéről. A színes lencsék átlátszó részének átmérőjét a gyártó szabványosítja a viselők túlnyomó többségének megfelelően.

Ha érdeklik a színes kontaktlencsék, olvassa el #

.

9. Hány napra elegendő egy doboz kontaktlencse?

A csomagban lévő lencsék száma nem a lencsepárok számát jelzi. Ha mindkét szemének ugyanaz a dioptriája, a dobozok a következőképpen fognak kitartani:

 • Egy doboz 30 darabos napi eldobható kontaktlencse 15 napra elegendő
 • Egy doboz 6 darabos havi kontaktlencse 3 hónapra elegendő
 • Egy doboz 3 darabos havi kontaktlencse 1 hónapra elegendő és marad egy darab kontaktlencséje
 • Egy doboz 6 darabos kétheti kontaktlencse 3 pár lencsét jelent, amely 6 hétre elegendő

Vissza a tetejére

Kontaktlencse vásárlás online

A kontaktlencsék online vásárlása egyszerű és költséghatékony. Ha érvényes receptje van az optikától, szabadon megvásárolhatja a lencséket online, és nem csak az üzletekben. Ha további kérdése van az online megrendeléssel kapcsolatban, itt segítünk.

10. Már van receptem szemüvegre és ismerem a szemüvegem paramétereit. Használhatom ugyanazt a receptet és paramétereket a kontaktlencsék megrendeléséhez?

A szemüveg adatai nem egyeznek meg a legtöbb esetben a kontaktlencse adataival - különösen magas értékek esetén. A kontaktlencsék közvetlenül a szemgolyón ülnek, a szemüveg pedig távolabb van a szemtől, ami a paraméterek változásához vezet.

A kontaktlencse egy másik, ugyanolyan fontos paramétere a görbület. A lencse görbéjének pontosan illeszkednie kell a szaruhártya görbéjéhez. Kezdje egy a szemvizsgálat beütemezésével. Az Ön szemészeti szakembere (optometrista vagy kontaktológus) ezután meghatározza a görbület paraméterét és az Ön számára legmegfelelőbb paramétereket.

11. A kontaktlencsék drágák?

Igaz, hogy a kontaktlencsék kisebb beruházást igényelnek. Azonban számos előnye van a szemüvegekkel szemben, és bizonyos esetekben még olcsóbb is. Kezdjük a költségvetés és az életmód megfontolásával. Viseli őket minden nap, vagy csak alkalmanként? Az Alensa-nál a megfizethető lencsék széles választékát kínáljuk, hogy a lehető legalacsonyabb költségeket biztosítsuk. További információk a versenyképes árak iránti elkötelezettségünkről a a legalacsonyabb ár garancia oldalon találhatóak.

12. Hogyan kell leolvasnom a recepten szereplő adatokat?

Nehezen tudja leolvasni az összes számot, értéket és paramétert a lencse receptjén? Olvassa el lencse receptre vonatkozó hasznos útmutatónkat.

13. Van különbség a jobb és bal kontaktlencse között?

Ha mindkét szemének ugyanazok a paramétei, akkor a jobb és a bal lencse között nincs különbség. Ebben az esetben vásároljon egy doboz kontaktlencsét és használhatja mindkét szem számára. Ha a bal és a jobb szem eltérő dioptriákkal rendelkezik, legalább 2 dobozra lesz szüksége. Jó ötlet, hogy a dobozokat „B” és „J” betűkkel címkézze, így minden egyes új lencse beillesztésekor tudni fogja, melyik szemére melyik lencse való. Az Alensán történő megrendeléskor a paraméterek beírásakor nincs különbség a bal és a jobb szem között. Csak kattintson a + Válassza ki a másik szem jellemzőit gombra.

14. Tudok recept nélkül vásárolni?

Ön vásárolhat kontaktlencséket online recept nélkül. A vevőnek azonban rendelkeznie kell érvényes recepttel szemészeti szolgáltatótól, de vásárláskor nincs rá szüksége, az eladónak pedig nem kell ezt érvényesítenie.

15. Biztonságos az online kontaktlencse vásárlás?

Mindig fontos, hogy vigyázzon az online vásárlás során, különösen a kontaktlencsék esetében. Tudjuk, mennyire fontos, hogy az értékes szemei egészségesek és legyenek. Ezért szállítunk csak eredeti termékeket, amelyeket közvetlenül a világ legelismertebb gyártóitól vásárolunk meg. Ha valaha is problémája lenne valamelyik lencsével, akkor közvetlenül a gyártóhoz fordulunk. És a legmegbízhatóbb szállítási cégekkel dolgozunk, így biztos lehet benne, hogy a megrendelése biztonságban és időben megérkezik.

16. Tudok próbalencsét vásárolni?

Kizárólag az optikus vagy a szemorvosa jogosult arra, hogy alapos vizsgálatot követően próbalencséket nyújtson Önnek. E szabály alól kivételt képez a TopVue lencse-márka, amelyre pénzvisszafizetési garanciát adunk. Ha bármilyen oknál fogva nem elégedett, kérjük, küldje vissza a nem használt lencséket a teljes visszatérítésért.

17. Rendelhetek olyan lencsét vagy ápolószert, melyet korábban nem használtam?

Csak olyan kontaktlencséket rendeljen, amelyeket egy szemészeti szakember írt fel Önnek. A márka vagy típus megváltoztatása szakemberi tanácsadás nélkül mindig azzal a kockázattal jár, hogy az új lencsék nem felelnek meg Önnek, ami kényelmetlenséget vagy súlyosabb egészségügyi szövődményeket okoz. Ugyanez vonatkozik a kontaktlencse ápolószerekre is.

18. Tudok az Alensánál optikai márkákat vásárolni, mint pl. az iWear, MediVUE, Bioflex stb.?

Számos optikai üzlet kínálja saját kontaktlencse-márkájukat. Ezeket általában olyan megbízható gyártók átcsomagolt és átnevezett termékei, mint a CooperVision, a Bausch & Lomb és az Alcon. Ez azt jelenti, hogy ugyanezokat a lencséket könnyen megtalálhatja itt az Alensa-nál eredeto néven. Tekintse meg #.

19. Mi a különbség a D és az N között a kontaktlencséknél?

Ha multifokális vagy bifokális szemüveget használ, meg kell határoznia a domináns és a nem domináns szemét a megfelelő látáskorrekció érdekében. A domináns szem, amelyet általában "D"-vel jelölnek, elsősorban a távoli látásra összpontosít, míg a nem domináns szem, amelyet "N"-nel jelölnek, a közeli látáshoz kapcsolódik. Csak néhány multifokális kontaktlencse márka használja a D/N megjelölést, ezért előfordulhat, hogy nem fogja látni ezt a kifejezést a receptjén. Javasoljuk, hogy konzultáljon szemésszel vagy optikussal, ha ilyen kiegészítővel rendelkező lencsékre van szüksége.

Vissza a tetejére

Kontaktlencse ápolás

A kontaktlencsék megfelelő ápolást, figyelmet és higiéniát igényelnek. Íme néhány a leggyakoribb kérdések a lencsék gondozásával kapcsolatban.

20. Hogyan kell ápolnom a lencséimet?

A kontaktlencse ápolás egyszerű, és nem igényel sok erőfeszítést. A mai lágy, újrafelhasználható kontaktlencsék csak egyfajta ápolószert igényelnek a tisztításhoz, öblítéshez és tároláshoz. Ha naponta eldobható kontaktlencséket visel, akkor nem kell aggódnia a tisztítás vagy tárolás miatt. Egyszerűen dobja el őket minden nap végén.

21. Mi az a „kontaktlencse dörzsölés“ és miért fontos?

A lencsék dörzsölése mindig a tisztítási folyamat részét kell, hogy képezze, akár azelőtt, hogy éjszaka a tartójukba helyezné őket, vagy amikor a reggeli behelyezés előtt leöblíti őket. Helyezze a lencsét a tenyerébe, és óvatosan dörzsölje át az ujjával valamilyen többfunkciós ápolószerrel. A lencse átdörzsölése az oldattal jelentősen csökkenti a fertőtlenítés után a lencsén maradó lerakódások mennyiségét. A piacon számos „NO RUB” (=dörzsölést nem igénylő) többcélú ápolószer létezik, amelyek azonnali fertőtlenítést ígérnek a lencsén, de a lencsék gyors átdörzsölésének előnyei tagadhatatlanok. Könnyű megszokni, és a lencsék tisztábbak, a szemei pedig egészségesebbek lesznek.

22. Alkalmas a csapvíz a kontaktlencsék tárolására és tisztítására?

A kontaktlencsék tisztításához vagy tárolásához semmilyen körülmények között ne használjon vizet vagy más folyadékot (beleértve a nyálat is). A csapvíz és a palackozott vagy desztillált víz baktériumokat hordozhat és súlyos egészségügyi problémákat okozhat! Kerülje el ezt a komoly hibát, és csak kontaktlencse folyadékot használjon Ez azt jelenti, hogy még fontosabb előre tervezni, ha utazik, edzőterembe megy, vagy akár késő estig marad valahol. Mindig legyen Önnél egy lencse tok és egy utazási kiszerelésű folyadék, így nem lesz felkészületlen, ha távol van az otthonától.

23. Használnom kell szemcseppet a lencsék beillesztése és kivétele előtt?

A szemcseppek valójában mesterséges könnyek, amelyek nedvesítik és védik a szemeit, így tökéletesen biztonságos a használatuk a lencse behelyezése előtt vagy után.

A kontaktlencse viselőinek ajánlott, hogy a lencsék behelyezése előtt erősen viszkózus (gél) szemcseppeket alkalmazzanak. Ez lehetővé teszi a szemcseppek szétterjedését az egész szemen, így könnyebbé és kényelmesebbé teszi a kontaktlencsék alkalmazását.

24. Hogyan tudom megelőzni, hogy smink kerüljön a lencsémre?

A smink és kontaktlencsék együtt létezhetnek, de a legfontosabb az óvatosság!

 • Kerülje az olajos vagy krémes sminkeket
 • Próbáljon vízalapú és nem allergéntermékeket használni
 • A smink alkalmazása előtt helyezze be a lencséket, és vegye ki őket a sminkeltávolítása előtt
 • Mosson alaposan kezet
 • Porok használata esetén csukja be a szemét azalkalmazás során, és csak a felesleg eltávolítása után nyissa ki
 • Ne alkalmazza a tusokat vagyszempillas­pirálokat túl közel a szemgolyóhoz, és kerülje el az olyan szempillaspirá­lokat, amelyekszálakat tartalmaznak

Végül, ne felejtse el cserélni a termékeit, és gyakran öblítse ki a keféket és szivacsokat a baktériumok és egyéb szennyeződések felhalmozódásának és terjedésének megakadályozása érdekében. A szeme még sérülékenyebbek, mint a finom bőr, ezért ügyeljen, amikor a szem környékén bármilyen terméket alkalmaz.

Vissza a tetejére

Sport és különleges szempontok

Ha lelkes (vagy alkalmi) sportoló vagy más kérdése van a kontaktlencsék viselésével kapcsolatban a mindennapi életben, olvassa el a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat.

25. Sportolhatok kontaktlencsével?

A kontaktlencsék nagy előnye a szemüvegekkel szemben, hogy lehet velük sportolni. Jobb perifériás látást biztosítanak, kényelmesek és nem befolyásolják az időjárási viszonyok, mint az eső vagy a köd, és lehetővé teszik a sportoló számára, hogy biztonságosan és kényelmesen viseljen fejvédőt. Egyértelmű, hogy a kontaktlencse a megoldás, ha látáskorrekcióra van szüksége bármilyen sportolás közben.

26. Úszhatok kontaktlencsével?

A kontaktlencsében való úszás, akár a tengerben, folyóban, tóban, medencében, jelentős kockázatot jelent a szemei egészségére. Röviden, a kontaktlencséket soha ne tegye ki víznek. Ha a szemét víz alatt kinyitja, távolítsa el a lencséket 10-15 percen belül, és ne használja újra. A tengervíz a lencséket kiszáríthatja, ezáltal ráragadhat a szaruhártyára. Mindig viseljen vízálló védőszemüveget, ha nem tudja elkerülni a lencsék viselését úszás közben.

27. Viselhetem a kontaktlencsét a zuhanyzóban, fürdőszobában, szaunában vagy a gőzfürdőben?

A csapvíz és az izzadság baktériumokat tartalmaz, és soha nem érintkezhet a lencsével. A szappanok és egyéb vegyszerek a zuhanyzókban is veszélyesek lehetnek a szemére. Az ilyen meleg, száraz vagy gőzös környezetben a lencsék jelentősen kiszáradhatnak és torzulhatnak, ezáltal fájdalmat, kényelmetlenséget, irritációt és nehézségeket okozva. Távolítsa el a lencséit, mielőtt zuhanyozni vagy fürdeni megy, vagy belép egy szaunába vagy gőzfürdőbe.

28. Használhatok kontaktlencsét a szoláriumban vagy napozás közben?

A barnuláskor a lencsék viselésének legnagyobb kockázata az, hogy a hőtől kiszáradnak a lencsék, ami miatt a lencséket nehezen lehet eltávolítani és irritációt okoz. Mindenesetre a legjobb, ha a lencséket előzetesen eltávolítjuk. Szemvédő szemüveg viselése is védi a szemét és a lencsét. Ne aggódjon, a lencsék nem olvadnak!

29. Használhatok kontaktlencsét, ha száraz a szemem?

Száraz szem szindrómával is viselhet kontaktlencsét. A lencsék viselésének megkezdése előtt azonban konzultáljon a szemorvosával, hogy alapos vizsgálatot és ajánlást kapjon.

23. Használhatok kontaktlencsét, ha allergiám van?

A szezonális allergia nem akadályozza meg, hogy kontaktlencsét viseljen, amíg megfelelően gondoskodik róluk. Ez azt jelenti, hogy: - Csökkentse a viselési időt - Forduljon egy kontaktlencse-szakemberhez a legjobb ápolószerre való ajánlásért az allergia időtartama alatt - Használjon napi eldobható kontaktlencsét

Olvassa el erről szóló blogposztunkat .

31. Használhatom a kontaktlencsét az előírtnál több ideig?

Az elfoglalt életstílusunkkal túlságosan könnyű a lencsét hosszabb ideig hordani, mint az ajánlott viselési idő. Elfelejtjük, vagy akár anyagi megfontolásból teszünk így. Azonban kritikus fontosságú, hogy tiszteletben tartsuk a lencsék előírt elhasználódási idejét, és ne próbáljuk hosszabb ideig „nyújtani” a használatukat.

A lerakódások és a szennyeződések már akkor elkezdenek megjelenni, amikor a lencsét először kiveszi a lezárt buborékfóliából. A lerakódások lehetnek organikusak, például a természetes könnyfilmből. A szervetlen lerakódások külső, környezeti forrásokból származnak, és magukban foglalhatják a szennyeződést, a pollent, az allergéneket és az egyéb (mikroszkopikus) testekből származó baktériumokat. A lencsék tisztítására és megőrzésére irányuló erőfeszítései ellenére is korlátozott életképességük van. Ezek a lerakódások idővel mérgezővé válhatnak, ami az oxigén áteresztőképes­ségének csökkenéséhez és a keratitis és a szaruhártya-fekélyek fokozott kockázatához vezethet. A csökkent oxigénáteresztés kényelmetlenséget, elmosódást vagy vörös, irritált szemet okozhat. Bővebben itt olvashat arról, hogy miért nem ajánlatos a kontaktlencse viselési időt meghaladóan használni egy kontaktlencsét?

32. Használhatom a lejárt kontaktlencsét?

Határozottan javasoljuk, hogy ne használja a lejárt lencséket, mivel már nem biztoságosak, és veszélynek teszi ki magát. Lejárt ételt sem enne meg, igaz? A szeme egészsége legyen az első, és ne használjon lejárt lencséket vagy szemápoló termékeket.

Vissza a tetejére