Használhatom-e a kontaktlencséket az ajánlottnál hosszabb ideig?

Kontaktní čočky banner

Használhatom-e a kontaktlencséket az ajánlottnál hosszabb ideig?

Tegye fel a kezét, ha már viselte hosszabb ideig a lencséjét, mint kellett volna. Sajnos a legtöbbünk időről időre megtette ezt. Lehet, hogy ez “költségcsökkentő”. Ha egy kicsit szűkölködik fizetésnap előtt, mit árthat, ha néhány napig túlhordja a lencséket, ugye? Vagy ha havi lencsét hord, de havonta csak pár alkalommal hordja őket. Biztosan nem probléma, hogy 30 napnál tovább viseli őket ugye? Vagy néha egyszerűen elfelejti időben lecserélni a lencséket. Megértjük. Az élet hektikus! De fontos, hogy odafigyeljen a kontaktlencse viselésre, és betartsa a szabályokat. A lencsék túlhordása kellemetlen érzést, homályos látást, és legrosszabb esetben fertőzést okozhat. Vessünk egy pillantást arra, hogy miért ne tegye, és mik a kockázatok.

Mi történik a lencsékkel, ha hosszabb ideig viseli őket?

Az eldobható napi lencsék, kétheti lencsék és havi lencsék nem úgy vannak megtervezve, hogy a meghatározott viselési idő után is hordhatóak legyenek. A napi lencsék simák és vékonyak, kevésbé összetettek, ezért törékeny szerkezetűek és kevésbé tartósak. A kétheti lencsék enyhén vastagabbak, és a havi lencsék általában a legvastagabbak, így a leghosszabb ideig viselhetők. De ez nem azt jelenti, hogy “legyőzhetetlenek”.

Minden lágy kontaktlencsét úgy terveztek, hogy egészséges oxigénmennyiség tudjon áthaladni a szaruhártyán (oxigén áteresztőképesség), de ha a lencse meghaladja az élettartamát, a beépített részecskék, amelyek lehetővé teszik az oxigén áramlását, elkezdenek lebomlani. Röviden, ha hosszabb ideig használja a lencséket, elhasználódnak. Ez azt jelenti, hogy az illeszkedés, a lerakódásokkal szembeni ellenállás és az oxigénáteresztő képesség mind csökken. És ezek a lehetséges következmények:

Rosszul illeszkedő lencsék

Ismeri az új, tiszta kontaktlencsék érzését? ... nincs ilyen érzés! Ez azért van, mert a mai lencsék úgy lettek kialakítva, hogy úgy érezzük, mintha egyáltalán nem viselnének semmit. De ha a lencséket a megadott csere ütemtervükön túl hordja, torzulhatnak. A torzult lencsék pedig kényelmetlenek és irritációt, fájdalmat okozhatnak.

Elszakadt lencsék

A lencsék könnyedén elszakadhatnak, még a legjobb körülmények között is. Azonban, ahogy használódnak és törékenyebbé válnak, könnyebben elszakadhatnak. Ha egy lencse elszakad a kezében, az kellemetlen. Ha egy lencse elszakad a szemében, akkor az még kellemetlenebb. Ebben az esetben távolítsa el a lencse darabjait, és azonnal keresse fel szemész szakorvosát, aki biztonságosan eltávolítja a további bentmaradt, makacs darabokat a további kényelmetlenségek és fertőzések megelőzése érdekében.

Oxigénhiány

Az egészséges szem számára elengedhetetlen, hogy a retina, a szaruhártya és más részek elég oxigént kapjanak. Az egyes lencsék oxigénáteresztő képessége az idő múlásával folyamatosan csökken, és az előírt viselési időtartam túllépése esetén az oxigén szállítására szolgáló lencse mikroszkopikus szerkezete lebomlik, és nem képes kielégíteni a megfelelő ellátást. Ez vörös, irritált szemekkel, égő érzéssel jár, esetleg súlyos, hosszú távú komplikációkhoz vezethet.

Koszos lencsék

Sajnos lerakódás képződés már akkor elkezdődik a lencséken, mihelyt kiveszi őket a steril csomagolásukból. A kétheti és a havi lencsék megfelelő tisztítása elengedhetetlen, de nincs olyan tisztítószer, amely képes eltávolítani a lerakódások 100% -át. Amikor lerakódások képződnek a lencséken, a látása zavaros lehet, és végül a piszkos lencsék toxikusak lehetnek, és kellemetlen érzést és súlyos fertőzést okozhatnak.

Összegzés

Sok kontaktlencse viselő figyelmen kívül hagyja az ajánlást, és szándékosan vagy véletlenül az előírt időtartamnál tovább viseli a kontaktlencséket. Bár a lencsék túlhordásának következményei nem feltétlenül érintik Önt, fontos, hogy ne felejtse el, hogy hosszabb távon károsíthatja értékes látását. Röviden, a szakértőktől kapott tanácsok és ajánlások a következők:

  • A kontaktlencsét ne hordja az előírtnál hosszabb ideig: Cserélje le a havi lencséket egy hónap után, a kétheti lencséket 2 hét után, és a napi lencséket egy nap után!
  • Ne viselje a kontaktlencsét 24 órán át vagy alvás közben: Csak speciális lencsék engedik meg ezt, és azok is csak optikusával vagy szemész szakemberével konzultálva lehetséges.
  • Ne használja a kontaktlencsét a lejárati időn túl: A lejárt lencsék már nem felelnek meg a szükséges minőségi előírásoknak, és szinte mindig torzulnak!

Egyszerűen nem éri meg kockáztatni azt a néhány plusz napot vagy hetet. A lencsék lecserélhetők, de a szemei nem. Ezért vigyázzon rájuk, és tartsa tiszteletben a lencsék viselési idejét!

Hozzászólások

Kérdése van?