Homályos látás új szemüveggel

Épphogy csak hozzájutott új szemüveg-hez. Természetesen örömmel próbálja ki őket. Felpróbálás után a látás még mindig kissé homályos. Valami baj van az új szemüveggel? Ezek a szemüvegek állítólag segítik a jobb látást, miért nem éles a látása? Miért szédül egy kicsit? Miért nem tud jól fókuszálni, és egy kicsit fáj a szeme is? Azért vagyunk itt, hogy elmondjunk egy fontos tényt, amelyet az új szemüvegesek gyakran nem vesznek észre: ez az alkalmazkodási időszak! Függetlenül attól, hogy még soha nem hordott szemüveget, vagy csak új szemüvegre váltott, vagy megváltozott a receptje, mindig meg kell szoknia az új szemüveget. AKárcsak az új cipő esetében, a dolgok az új szemüvegeknél sincsenek másképp! Hadd magyarázzuk el, mi történhet, és hogyan kell megközelíteni a helyzetet.

Új szemüveg és fejfájás

Pontosan milyen problémát tapasztal?

Azt gondolhatja, hogy Ön a kivétel, de számos probléma merülhet fel, amikor először próbálja fel új szemüvegét. Kicsit később áttekintjük, hogy ezek meddig tarthatnak, de először is, olvassa el, hogy igaz-e az Ön esetében valamelyik probléma a leírtak közül:

 • Látása homályos vagy torz. Lehet, hogy nem lát mindent tisztán. Például előfordulhat, hogy a tárgyak alaktalanok, nem tudja megfelelően felmérni a távolságot, a látás perifériája halszem-optika hatást kelt, stb.
 • Fáj egy kicsit a szeme és a feje. Megerőlteti a szemét, mert a dolgok másnak tűnnek, ami fejfájáshoz és némi hányingerhez vezethet.

Bár nem mindenki tapasztalja ezeket a tüneteket egyforma mértékben, mégis előfordulhatnak, mely felveti a kérdést, hogy nincs-e probléma a szemüvegével. A legtöbb esetben azonban mindenre van ésszerű magyarázat.

Miért fordulnak elő ezek a problémák?

Számos oka lehet ezeknek a kezdeti tüneteknek. Az alábbiakban elmondjuk, hogyan küszöbölhetőek ki.

 • Agya egyszerűen nincs hozzászokva az új látásmódhoz:
  Az agy sok mindenre képes! Ha nem látunk jól, vagy ha egy bizonyos életmód szerint éltünk egy ideig, agyunk kitölti az üres helyeket és korrekciókat hajt végre anélkül, hogy észrevennénk. Tehát, ha még soha nem hordott szemüveget, vagy ha régóta használ régi szemüveget vagy lencsét, vagy még akkor is, ha hozzászokott egy bizonyos típusú szemüvegkerethez, az agya alkalmazkodik, hogy jól érezze magát. Természetesen az agy valójában nem tudja kijavítani a látáshibákat, de ezt teszi úgy, hogy a jelenlegi látás helyesnek és normálisnak tűnjön. Éppen ezért az új szemüveg hirtelen „rossznak” érezhető. Bár ez bárkivel megtörténhet új szemüvegre váltáskor, de ez különösen igaz azokra akiknek az alábbi típusú szemüvegre van szükségük progresszív szemüveg preszbiópia kezelésére.
 • Lehet, hogy hibás a receptje, vagy a szemüvege nem megfelelő:
  Mindig ügyeljen arra, hogy naprakész receptje legyen, és szemüvege az Ön pontos méretei szerint készüljön el. Ez magában foglalja a pontos pupillatávolság (PD) mérést, amely szükséges ahhoz, hogy a szemüveglencsék fókuszpontja megfelelően helyezkedjen el a keretben. Ha a receptje kissé eltér, és a szemüvege nem megfelelő, látási problémákat tapasztalhat. Mielőtt azonban erre a következtetésre jutna, ne feledje, előfordulhat, hogy az agya még nem ment át a alkalmazkodási időszakon. Ha kétségei vannak, ügyfélszolgálati csapatunk mindig szívesen segít a recept ellenőrzésében.
 • Lehet, hogy valamilyen egészségügyi problémában szenved:
  A legritkább esetben a tartósan fennálló látásproblémák egy mögöttes egészségügyi állapot, például szürkehályog, zöldhályog stb. jelei lehetnek. Az is lehetséges, hogy bizonyos típusú gyógyszerek szedése hozzájárulhat ezekhez a problémákhoz. A stressz bizonyos esetekben a látását is befolyásolja.

Hogyan javíthatom ki ezeket a problémákat, és mennyi ideig tart ez?

Először is lehetőséget kell adni az agyának, hogy alkalmazkodjon az új szemüveghez. Ez teljesen normális, de feltétlenül szükséges! Próbálja meg minél gyakrabban viselni új szemüvegét, ha lehetséges, attól a pillanattól kezdve, hogy reggel felébred. Ne váltson össze-vissza a régi és az új között, ne vegye le túl gyorsan az újat, és ne stresszeljen feleslegesen. Természetesen ne menjen át az alkalmazkodási időszakon olyan helyzetekben, amikor tiszta látásra van szüksége, pl. vezetés vagy nehézgépek kezelése közben. Általában ez a helyreállási folyamat körülbelül egy hetet vehet igénybe . Vannak olyan esetek, főleg amikor progresszív szemüveget viselőkről van szó, vagy olyanokról, akik egyszerűen túl sokáig vártak a látáshibáik kijavítására, ahol ez akár 4 hétig is eltarthat.

A homályosság vagy a fejfájás továbbra is fennáll? Ebben az esetben ideje felvenni a kapcsolatot szemorvosával. Alaposan ellenőrizni fogják a szemét és a receptjét. Ezután ellenőriztetheti a szemüvegét, hogy nincs-e benne lehetséges gyártási hiba.

Néhány utolsó tipp és tanács

 • Ne essen pánikba. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az elmosódott látás új szemüveg esetén rendkívül gyakori. Legyen szó megszokásról egy új receptről, egy új szemüvegkeret formáról vagy méretről, új lencsékről stb., ez eltart egy ideig. Az új szemüvege nem feltétlenül gyengén gyártott. Ha nem hagyja figyelmen kívül az alkalmazkodási időszakot, minden rendben lesz. Amennyiben a problémák továbbra is fennállnak, szemészeti szakembere az Ön rendelkezésére áll.
 • Ne hanyagolja el a szemét. Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy testünk többi részéhez hasonlóan a szemünket is rendszeresen ellenőriztetni kell egy szakemberrel. Ügyeljen arra, hogy időnként ütemezzen be egy szemvizsgálatot. Ezenkívül ne várja meg a látási hibák kijavítását. Végül csak hosszabb ideig tart, amíg a szem megszokja a szemüveget, ha túl sokáig figyelmen kívül hagyta a problémákat.
 • Kérjen tanácsot, hogy elkerülje a frusztrációt. Az új szemüveggel kapcsolatos izgalom gyorsan frusztrációvá változhat. Tehát beszéljen optikusával vagy a forgalmazóval, és kérjen tájékoztatástt. Ha ez az oldal nem kínál betekintést, kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz, ha a korrekciós időszak nem sikerült az Ön számára. Mindent megteszünk, hogy megoldást találjunk a problémáira.