Gyakran Ismételt Kérdések

Kontaktlencsék: Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen idős korban kezdhetem el viselni a kontaktlencséket?

A kontaktlencsék viselése nincs korhoz kötve. Kontaktlencséket gyermekek és idősek is egyaránt viselhetnek. Meg kell tanulni beilleszteni, kivenni és ápolni a kontaktlencséket. A lencsék higiéniás ápolása egyaránt fontos.

Van valamilyen különbség a jobb és bal kontaktlencsék között?

Ha mindkét szemére ugyanolyan dioptriájú kontaktlencsét írt fel az orvosa. akkor nyugodtan vegyen egy doboz kontaktlencsét, és használja, amíg el nem fogy.

Ha már tudom a szemüvegem erősségét, akkor ugyanolyan erősségű kontaktlencsét használjak?

A legtöbb esetben a szemüvegek erőssége nem egyezik meg a kontaktlencsék erősségével. Különösen a nagy diotriájú szemüvegeknél nagy az eltérés. A kontaktlencsék közelebb vannak a szemhez, mint a szemüvegek, ami a dioptria erősségének magváltozását eredményezi.
Egy másik fontos paraméter, amit tudni kell a kontaktlencsék viseléséhez, a szaruhártya görbületének adata. A kontaktlencsék görbülete meg kell, hogy egyezzen a szaruhártya görbületével. Optikus, szemész orvos vagy egy szemész specialista határozza meg a szaruhártya görbületének értékét, és a dioptria értékét. 

A színes kontaktlencsék befolyásolják a színlátást?

A színes kontaktlencséken keresztül tiszta, és állandó látásképet kap az ember. A látáskép gyenge fényviszonyok mellett mérsékelt lehet.

Kieshet a szememből a kontaktlencse?

Ha a megfelelő paraméterekkel vásárolta a kontaktlencséket, és megfelelően illesztette a szemére a lencsét, akkor a kontaktlencse a helyén kell, hogy maradjon. Ritka azoknak az eseteknek a száma, amikor a lencse elmozdul a helyéről, de akkor is a szemen marad. Ekkor vissza kell igazítania a kontaktlencséket a helyére. 

Hogyan ápolja megfelelően a kontaktlencséket?

A kontaktlencse ápolás nagyon egyszerű, és nem kerül sok időbe. Napjaink lágy, újrahasználható kontaktlencséihez csak egyféle kontaktlencse folyadékot szükséges használni. Ez a folyadék egyben az ápolószer, a tároló, a tisztító és öblítő folyadék.

Mielőtt a kontaktlencse folyadékban tárolná a lencsét, óvatosan dörzsölje meg a lencséket az ujjhegyével, így a larakódásoktól megtisztíthatja a kontaktlencsét. A napi felhasználású kontaktlencséket nem kell tisztítani, csak dobja el őket használat után.

Mennyi ideig tart egy doboz kontaktlencse?

A dobozban található lencsék darabszáma nem határozza meg a lencsepárok számát. Ha mindkét szemének ugyanazok a paraméterei, a megrendelt doboz kontaktlencse folyamatos használat mellett a következő ideig tart: 
  • egy doboz 30 napi kontaktlencse 15 napig tart,
  • egy doboz 6 havi kontaktlencse 3 hónapig tart.

Allergia és kontaktlencsék: Mi az összefüggés?

Az allergia nem gátolhatja meg Önt a kontaktlencse viseléstől, amíg Ön gondosan betartja a kontaktlencse ápolás szabályait.
  • Csökkentse a hordási időt.
  • Az allergia szezon idejére válasszon egy olyan kontaktlencse folyadékot, ami jobban megfelel az Ön igényeinek. Ez ügyben konzultáljon a szemészével vagy egy specialistával.
  • Az allergia szezon ideje alatt, próbáljon meg napi kontaktlencsét hordani. Az allergia tüneteit a napi lencsék viselésével csökkenteni tudja. 

Úszhatok ha kontaktlencsét hordok?

Ha úszás közben kontaktlencsét visel, (tengerben, folyóban, tóban, úszómedencében vagy egyéb vízfelületen) ténylegesen veszélyezteti a szemeit. A kontaktlencséket még csapvízben sem szabad megmosni. Amikor kontaktlencsét visel, és egy-két csepp víz beleesik a szemébe, ez nem jelent problémát, de ha víz alatt kinyitja a szemét, akkor 10–15 percen belül el kell távolítani a kontaktlencséket, és soha többet ne használja azokat. A tengervíz „hozzáragaszthatja“ a lencsét a szaruhártyához.

A kontaktlencsék online vásárlása biztonságos?

Meglehet, hogy egy megbízhatatlan cégtől rendel, és azok visszaélnek a bizalmával, és olyan terméket kap, aminek a lejárati ideje egy túl közeli időpont, vagy a szállítási idő hoszabb a megadott időintervallumnál. Ehelyett keressen egy olyan ismert online webáruházat, aminek van múltja. Nézzen szét körültekintően a webáruház honlapján, és döntését alapozza a webáruház oldaláról összegyűjtött információkra. 

A lencse-illesztés előtt vagy után használjam a szemcseppet?

A szemcseppek használatan nincs a kontaktlencse viseléshez kötve. Ön akkor is használhat szemcseppet, ha nem visel kontaktlencsét. A szemcseppek műkönnyként funkcionálnak, amik nedvesítik a szemeket, és védik azokat a kiszáradástól.

A kontaktlencse beillesztés előtt erősen viszkózus szemcsepp használata, míg a kontaktlencsék behelyezése után nem viszkózus szemcseppek használata ajánlott. 

Még több cikk a kontaktlencsékről

VISA Master Card PayPal DPD Magyar Posta Express One Zásilkovna
Top