Hogyan tisztítsa megfelelően a kontaktlencséit

Ha havi vagy kétheti lencséket visel, alapos kontaktlencse ápolási rutinra van szüksége. Rohanó világunkban szeretünk időt és energiát spórolni, azonban a lencsék ápolásával megelőzhető a kellemetlen érzés és a lehetséges szemfertőzések. Optikusa a lencsék típusán alapuló konkrét utasításokat kell adjon Önnek, de ha emlékeztetőre van szüksége (mint mindannyiunknak időről időre), itt találja meg a tippjeinket, amelyek segítenek Önnek az alapos kontaktlencse tisztítási folyamatban.

Ha pedig arra kíváncsi, hogy hogyan kell kezelni a lencséket, tekintse meg a kontaktlencsék beillesztése és a kontaktlencsék eltávolítása útmutatóinkat.

A kontaktlencsék tisztítása

Ezek a dolgok nyilvánvalónak tűnhetnek, de összeszedtük a top tippjeinket a kontaktlencsék kezelésére.

TEGYE

A lencsék behelyezése és eltávolítása előtt mosson kezet

A lencséket öblítse le és dörzsölje meg finoman a kontaktlencse folyadékkal a viselés előtt és után

Mindig megfelelő kontaktlencse-tokot használjon a tároláshoz

Naponta friss folyadékot használjon

Vegyen egy utazó méretű oldatot az utazásaihoz

NE TEGYE

SOHA ne érintkezzenek a lencséi csapvízzel

Ne érintse meg az ápolószeres palack tetejét

Ne használjon nyálat a lencsék nedvesítésére

Ne sminkelés után illessze be a lencséit

Ne öntse át a folyadékot egy kisebb üvegbe

A lencsék folyadékkal való finom átdörzsölése fontos lépés. Tegye a lencsét a tenyerébe és finoman dörzsölje meg az ujjával. Ez jelentősen csökkenti a lencséken lerakódott szennyeződések mennyiségét fertőtlenítés után. Számos "NO RUB" jelölésű ápolószer létezik a piacon, amely azonnali fertőtlenítést biztosít, de a lencsék átdörzsölésének előnyei tagadhatatlanok. Ez egy egyszerű szokás, ami segít megőrizni a lencsék tisztaságát, és szemei egészségét.

A lencsék tisztítása során ne használjon otthoni praktikákat. Ne próbálja meg tisztítani a lencséket ecettel, alkohollal, szódabikarbónával vagy más anyaggal. Csak a megfelelő és szakszerűen előállított ápolószereket használja a lencsékhez. Továbbá ne viselje a lencséjét az előírt határidőnél hosszabb ideig vagy a lejárati dátumot követően, hogy elkerülje a kellemetlenségeket, vagy a potenciálisan komoly komplikációkat.

Kontaktlencse folyadékok

Helyezze a lencséjét egy friss folyadékkal teli tartóba

A kontaktlencse folyadékok a lencseápolás szerves részét képezik, és egyesek egyes márkát vagy típust jobbnak találnak, mint a többit. Ha kellemetlen érzést tapasztal a lencsék behelyezésekor vagy viselése közben, akkor alternatíva lehet egy másik ápolószer választása. Kérjük, forduljon szemész szakorvoshoz, ha allergia vagy egyéb kellemetlen tünetek alakulnak ki a jelenlegi ápolószerének használata alatt.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy egyetlen ápolószer sem tud teljes mértékű tisztítást vagy védelmet nyújtani az olyan bakteriális fertőzések ellen, mint a kötőhártya-gyulladás. Ha gyanítja, hogy a lencsék szennyezettek, azonnal dobja el őket, és forduljon szemészéhez.

Többcélú ápolószerek

A többcélú ápolószerek a lencsék tisztítására és tárolására a legnépszerűbb megoldást nyújtják. Ezek az ápolószerek használhatók minden típusú lágy kontaktlencsék tisztítására, öblítésére, fertőtlenítésére és tárolására. Általában nedvesítőszert tartalmaznak a nedvesség növelése érdekében, valamint nyomokban tartósítószert a sterilitás és az eltarthatóság fenntartása érdekében. Sok ilyen ápolószert "nem dörzsölő" megoldásokként reklámoznak, de a legtöbb optikus még mindig javasolja, hogy ezt az egyszerű dörzsölési lépést végezze el a rutin során, hogy annyi szennyeződés és lerakódás kerüljön eltávolításra, amennyi csak lehetséges.

Peroxidos ápolószerek

A hidrogén-peroxid oldatok kevesebb erőfeszítést igényelnek, viszont hatékony fertőtlenítést biztosítanak. Ezekhez az ápolószerekhez különleges tartó szükséges, amely katalizátort tartalmaz. Amikor a hidrogén-peroxid-oldat érintkezésbe kerül a lemezzel, kémiai reakció lép működésbe, és a peroxid végül semlegesítésre kerül, majd a tárolási periódus végére egy egyszerű sóoldattá redukálódik. Semlegesítés nélkül a hidrogén-peroxid fájdalmat és irritációt okozhat, ezért fontos, hogy a lencséket legalább 6 órán át áztassa. A peroxid-oldatok egyik előnye, hogy teljesen tartósítószer­mentesek a kémiai reakciónak köszönhetően. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy ez a tisztítási módszer megfelelő-e az Ön számára.

Kontaktlencse tartó

Kontaktlencse tartó a lencsék tárolására

A tiszta, friss kontaktlencse tok a lencsetisztító rutin lényeges része. A tokot legalább háromhavonta ki kell cserélni, és kívül-belül tisztítást igényel. Naponta friss folyadékot kell alkalmazni, a használt folyadékot ki kell önteni. (Hosszabb viselési idejű - például színes - kontaktlencsék esetén is szükséges az ápolószer napi, de legalább(!) 3-5 naponta történő cseréje.) Az Alensa a kontaktlencse tokok és a kontaktlencsetartó készletek széles választékával rendelkezik, amelyek mindent tartalmaznak, amire szüksége van a lencsék tisztaságának megőrzéséhez, utazás közben is.