Kontaktlencse felhelyezése és eltávolítása

Úgy döntött, hogy kontaktlencséket kezd el használni, amely kezelését most meg kell tanulnia? Elsőre ijesztőnek tűnhet, de gyakorlással könnyűvé és természetessé válhat a lencsék használata. Segítségként készítettünk Önnek egy rövid, lépésenkénti útmutatót a kontaktlencse behelyezéséhez. Kezdőknek kiváló, és akár a kontaktlencse-profiknak is jó emlékeztető lehet!

Hogy kell a kontaktlencséket behelyezni

Tudnia kell, hogy a lencse felhelyezésekor lencsének a szemgolyót kell érintenie. Engedje, hogy a lencse enyhén tapadjon a szeméhez, és a többit a szemhéj elintézi! Most lássuk, hogyan kell csinálni.

case for contact lenses icon

1. lépés

Kezdje azzal, hogy egy jól megvilágított szobában előkészíti mindazt, ami szükséges lesz: kontaktlencse,kon­taktlencse folyadék, tükör, valamint egy olyan hely, ahol kezet moshat és törölközővel szárazra törölheti kezét. Ne felejtse el behelyezni a lencséket a sminkelés előtt.

wash hands icon

2. lépés

Mindig alaposan mosson kezet, nehogy szennyeződés és baktérium kerüljön a lencsékre. Használjon enyhe vagy antibakteriális szappant, kerülje a hidratáló szappanokat, testápolókat és olajalapú termékeket. Mosás után törölközővel szárítsa meg a kezét. Kerülje a papírtörlő használatát, mert ez szöszöket hagyhat a kezén. Ne feledje, hogy a lencsék kezelésekor jobb, haa körmei rövidek, így nem karcolja meg a kontaktlencsét vagy a szem szaruhártyáját.

Finger and lens icon

3. lépés

A következő lépés a kontaktlencsék eltávolítása a kontaktlencse-tokból vagy egy friss buborékcsomago­lásból. Ha minden szemre más receptet ír elő, hasznos, ha kialakít egy szokást, és például mindig a bal oldali lencsét helyezi be először, hogy ne keverje össze őket. Helyezze az első lencsét a tenyerébe, nedvesítse meg oldattal, és finoman dörzsölje át az ujjával. Egyes márkák „dörzsölésmentes” megoldásokat kínálnak, de a legtöbb kontaktológus egyetért abban, hogy mindig jó ötlet gyengéden dörzsölni a lencséket az extra tisztítóerő érdekében. Ha szeretné megkönnyíteni a lencsék kezelését, számos kézhez álló eszközt kínálunk a könnyebbé tétel érdekében. Az applikátorok és a lencsefogók gyerekjátékká tehetik a lencsék kezelését.

Lens right and wrong position

4. lépés

Helyezze a lencsét a mutatóujjára. Ha a lencse úgy néz ki, mint egy tál, akkor a megfelelő pozícióban van. Amennyiben a szélek kifelé mutatnak, úgy a lencse ki van fordítva. Lehet, hogy nehéz megmondani, de a legtöbb lencsén van egy kis kifelé fordított jelzés (betűk vagy számok), így könnyen láthatja, hogy a lencse kifelé van-e vagy sem.

Eye icon

6. lépés

A lencsét a mutatóujján tartva húzza le a középső ujjával az alsó szemhéját, míg a másik kezével felfelé húzza a felső szemhéját. Minél jobban kinyitja a szemhéjat, annál jobban illeszkedik a kontaktlencse a szaruhártyához. Nem fog pislogni, ha megfelelően tartja a szempilláit. Vannak, akik hasznosnak találják, ha felnéznek, hogy elkerüljék a nem kívánt pislogást. Lehet, hogy eleinte küzdelmes lesz, de gyakorlással meg fogja szokni!

Solution icon

6. lépés

Helyezze a lencsét a szemre. Amint megérinti a szemet, lassan távolítsa el az ujját, és nagyon óvatosan (lassan) engedje el először az alsó, majd a felső szemhéjat. Tartsa csukva a szemét, és ne pislogjon, finoman érintse meg ujjával a zárt felső szemhéjat, és „nézzen” oldalra. Ily módon eltávolítja a kontaktlencse alatt keletkezett légbuborékokat. Ez lehetővé teszi, hogy a lencse a megfelelő helyre kerüljön a szaruhártyán. Ha a lencse irritálja a szemet, vagy kellemetlen érzést érez, távolítsa el, és óvatosan tisztítsa meg oldattal, mielőtt visszahelyezi a szemre.

Hogy távolítsuk el a lencsét

Mielőtt elkezdené a folyamatot, mossa meg a kezét, mint a behelyezése előtt. Ha sminkel, ügyeljen arra, hogy arcmosás előtt eltávolítsa a lencséket. Mindent elő kell készítenie egy tiszta, jól megvilágított szobában. Győződjön meg róla, hogy megvan a kontaktlencse tokja, oldata, tükre és minden egyéb eszköz, amelyre szüksége lehet. Ha utazik, ezeket az eszközöket egy praktikus lencsekészlettel meg is oldhatja .

Eye drop and eye icon

1. lépés

Kezdje azzal, hogy megnedvesíti szemét szemcsepp vagy szem spray segítségével. Ez segíthet a lencsék kenhetőségén és könnyebben eltávolíthatja őket. Elegendőnek kell lennie egy-két csepp mindkét szembe, és ez megkönnyítheti és kényelmesebbé teheti a folyamatot, különösen akkor, ha krónikusan száraz a szeme, vagy a nap végén jobban kiszárad.

Finger and contact lens icon

2. lépés

Tartsa nyitva a felső és az alsó szemhéjat, mint a kontaktlencse behelyezésekor. Miközben egyenesen előre néz, mutatóujjával és hüvelykujjával fogja meg a kontaktlencsét az oldalainál (az orrtól és a külső saroktól), és finoman nyomja meg (mintha csípné). Ne kapkodjon semmiképp, óvatosan menjen végig ezen a folyamaton.

Solution and contact lenses icon

3. lépés

Mutatóujjával és hüvelykujjával óvatosan nyomja össze a lencsét, és helyezze be a kontaktlencse tokba friss kontaktlencse oldattal. A tokot új oldattal kell feltölteni, körülbelül a csésze feléig. Ne hígítsa az oldatot vízzel. Ha a lencsék viselésének időtartama már lejárt, dobja el a lencséket. Ne felejtse el tisztán tartani a lencse tokot, és minden alkalommal, amikor új oldatot nyit ki, vagy legalább havonta egyszer cserélje ki egy újra.

Solution icon

4. lépés

Most ismételje meg a folyamatot ugyanazzal a kézzel a másik szemével, lépésről lépésre, ahogyan az első szemével tette. Gratulálunk – sikeresen eltávolította és tárolta kontaktlencséit! Gyakorlattal és megfelelő odafigyeléssel a kontaktlencsék behelyezése és eltávolítása a mindennapi rutin gyors és egyszerű részévé válik.

Gondosan kövesse ezeket a lépéseket a szemek optimális egészségének, kényelmének és látásminőségének megőrzéséhez. A szemed és a lencséid hálásak lesznek.

Hozzászólások (2)

Kérdése van?
info@alensa.hu

Tisztelt Szitás Dániel! Sajnos ilyen jellegű kérdésekben nem tudunk Önnek megfelelő választ adni. Kérjük, forduljon szemész szakorvoshoz a kontaktlencse viseléssel kapcsolatos kételyeivel kapcsolatban. Üdvözlettel, Alensa

Szitás Dániel

Jo estét kívánok. Hogy ha szeretnék 0 lás kontaktlencsét venni szinesben Az mennyire fogja a szememet bántani?