Kontaktlencse kezdőknek - recept beszerzése

Starting with contact lenses banner Starting with contact lenses banner

Ha új szemüveget vagy kontaktlencsét szeretne, az első lépés egy optikus vagy szemorvos által végzett szemvizsgálat. Így készül el a megfelelő recept, függetlenül attól, hogy náluk vagy máshonnan tervez-e szemüveget vásárolni. Kontaktlencsék esetén fontos, hogy előbb meg legyen határozva a megfelelő lencse, illetve, hogy annak bemérése is megtörténjen, ami egyszerű és fájdalommentes folyamat. Íme egy rövid áttekintés arról, hogy mire lehet számítani ezesetben:


Szemvizsgálat és -mérés

Egy optikus, optometrista vagy szemész alapos vizsgálatot végez, és megméri a szemét. További részletek!

Vényköteles szemüveg vagy kontaktlencse

A vizsgálat után a szemorvos felírja a szemüveg korrekcióra vonatkozó receptet, amely alapján bármelyik optikai boltban elkészíttetheti a dioptriás szemüveget. További részletek!

Ajánlások a kontaktlencsék használatához

Kérjen ajánlást a legmegfelelőbb kontaktlencsékre vonatkozóan az Ön mérései, kórtörténete és életmódja alapján. További részletek!

Lencse illesztés

Az optikus a kiválasztott lencséket a szemébe helyezi, és felméri azok illeszkedését és az Ön kényelmét. A kontaktlencsék viselésének higiéniai alapelveiről, valamint azok behelyezéséről és karbantartásáról is kap tájékoztatást. További részletek!

Stabilizációs időszak

Az optikusi rendelőben körülbelül 30 percet kell várnia, hogy a lencse stabilizálódjon a szemén. Ezt követően a szemész felméri a kontaktlencse helyzetét. További részletek!

Próbalencsék és rendelés

Próbalencséket kérhet szemorvosától otthoni teszteléshez. Miután megkapta a frissített receptet, szabadon rendelhet szemüveget vagy lencsét kedvenc üzletéből.További részletek!

Mit várhat az első szemvizsgálattól?

Eye icon

Az első szemvizsgálat fontos lépés a látás egészségének megőrzésében és a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse felírásában.

Ez az átfogó felmérés általában egy részletes kérdőívvel kezdődik az Ön kórtörténetére vonatkozóan, beleértve a családtörténetet és a szemét esetlegesen befolyásoló krónikus betegségekre vonatkozó információkat. Megadja a szem egészségi állapotát és minden korábbi feljegyzését is, ha korábban járt szemorvosnál. Maga a vizsgálat különféle teszteket, például látásélesség-tesztet foglal magában, hogy meghatározza a vényköteles szükségleteit.

A további vizsgálatok, mint például a réslámpával végzett vizsgálat és az indirekt szemészeti vizsgálat, lehetővé teszik az orvos számára, hogy felmérje a szem belső szerkezetének állapotát. Végül a nyomás értékelése applanációs tonometriával vagy érintés-mentes tonometriával mér a szemész intraokuláris nyomást. A rendszeres szemvizsgálat elengedhetetlen a szemek optimális egészségének megőrzéséhez, valamint a tiszta és kényelmes látás biztosításához.

Használhatom a kontaktlencséhez elkészített receptet a szemüveg lencséinek kiválasztásához?

Fontos megjegyezni, hogy az Ön által felírt szemüveg eltér a kontaktlencséktől.

Különböző méretekre van szükség a kontaktlencsék megfelelő illeszkedésének biztosításához, mivel közvetlenül a szemgolyón helyezkednek el. Ha szemüvegről kontaktlencsékre szeretne váltani, úgy a kötelező első lépés a szemvizsgálat vagy a szemorvossal folytatott megbeszélés, még akkor is, ha már van szemüvegreceptje.

A kontaktlencsék számos előnnyel járnak az aktív életmódhoz, illetve most kényelmesebbek és költséghatéko­nyabbak, mint valaha. A sportolók szeretik a kontaktlencsék nyújtotta szabadságot és rugalmasságot. Abban az esetben is jó választás lehet, ha egyszerűen inkább a saját megjelenését részesíti előnyben, terjedelmes szemüvegkeretek nélkül.

Glasses icon

Szemüvegrecept

  O.D. O.S.
SPH -1.50 -1.75
CYL -1.50 -1.25
AXIS 90 90
ADD +2.00 +2.00
PD 63

Kontaktelncse recept

  O.D. O.S.
BC 8.6 8.6
DIA 14.5 14.5
SPH -2.00 -2.00
CYL -2.25  
 
AXIS 60  
 

NE FELEDKEZZEN AZ ALÁBBIAKRÓL

Computer icon

Naponta sok órát dolgozik számítógépen, vagy gyakran utazik?

Runner icon

Szenvedélyes sportoló vagy, vagy sok időt tölt a szabadban?

Make-up icon

Okozhat-e problémát a sminkje kontaktlencse viselése során?

Savings icon

Aggódik a költségek miatt?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok segíthetnek látszerészének kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb megoldást. Lehet, hogy csak egy szemüvegre van szüksége, vagy talán jó jelölt a napi eldobható lencsék, a kéthetes lencsék vagy a havi kontaktlencsék számára. Vagy szükség lehet speciális tórikus lencsékre az asztigmatizmus korrigálásához, vagy akár multifokális kontaktlencsékre. Ezt az értékelés során megtudhatja.

Hogyan szokja meg szemüvegét és kontaktlencséjét

Contact lenses and glasses icon

Az új szemüvegek kényelmes viselése meglehetősen egyszerű. Bármely, az Ön receptje szerint készített szemüveget megfelelően középre kell helyezni a gyártási folyamat során. Természetesen egy darabig hozzá kell szoknod a viselethez. Abban az esetben, ha a szemüvege továbbra is kényelmetlenül érzi magát, az optikusa gyakran képes egy kicsit módosítani rajta, például a halántékhegyek alakjának megváltoztatásával.

Lehet, hogy kicsit több időbe telhet, amíg megszokja a kontaktlencséket, de ettől függetlenül az egész folyamatnak meglehetősen zökkenőmentesen kell lezajlania. A kezdeti illesztés után, és ha jól érzi magát a kiválasztott lencsékkel, optikusa értékeli az illeszkedést, és látástesztet végez. Valószínűleg lesz gyakorlatod a lencsék behelyezésében és eltávolításában, miközben szemorvosa figyeli.

Végül szemorvosa ismerteti Önt a lencseápolás alapjaival, próbalencséket ajánl, és időpontot egyeztet a felméréshez. Az utóellenőrzés előtti egy-két héttel lehetősége lesz otthon kipróbálni lencséit. Ha bármilyen problémája van vagy kérdése merül fel, hívja fel látszerészét tanácsért.

Próbalencse

Kizárólag az Ön optikusa jogosult próbalencséket biztosítani, mivel megfelelő orvosi ellátásra és értékelésre van szükség a megfelelő lencsék kiválasztásához. Eltarthat bizonyos ideig, próbálkozásig, hogy megtalálja az Ön számára legmegfelelőbb márkát, de miután Ön és optikusa megállapodott egy bizonyos márkáról és viselési ütemtervéről, szabadon megrendelheti ugyanazokat a lencséket online kiskereskedőktől, mint pl. az Alensa, anélkül, hogy feladná a recept másolatát. Ne felejtsen el évente legalább egyszer felkeresni látszerészét kivizsgálás és vényfrissítés céljából!

Trial lenses image

Mi a helyzet a színes kontaktlencsékkel?

Ha kozmetikai célból (pl. Halloween, Farsang) szeretne színes kontaktlencsét viselni dioptria nélkül, akkor mindig tanácsos először konzultálnia látszerészével, az illesztésről és a megfelelő ajánlásról, különösen akkor, ha még soha nem viselt lencsét, vagy érzékeny a szeme, esetleg szemszárazságban szenved.

Alapos szemvizsgálatra van szükség akkor is, ha úgy dönt, hogy a látásjavító, dioptriás színes lencséket szeretne viselni.

VÁSÁROLJON CRAZY KONTAKTLENCSÉT
Crazy lenses boxes