Kontaktlencse kezdőknek - recept beszerzése

Azon gondolkozik, hogy a kontaktlencséket a mindennapi rutin részéve teszi? Sok mindent meg kell fontolni előtte, szóval kezdjük is! A kontaktlencsék számos előnyhöz juttatják az aktív életmódúakat, és most sokkal kényelmesebbek és költséghatéko­nyabbak, mint valaha. A sportolók és az olvasó szemüveget igénylők kedvelik a rugalmasságot, melyet a kontaktlencse ad. Vagy talán egyszerűen csak a keret nélküli megjelenést preferálják.

Mielőtt elkezdené a kontaktlencsék viselését, részt kell vennie egy látszerész által elvégzett vizsgálaton és lencse illesztésen. Ha korábban soha nem viselt lencséket, akkor a folyamat félelmetesnek tűnhet, de valójában egyszerű és fájdalommentes. Íme egy pár dolog, amire számíthat:

  • A szemgolyó vizsgálata és mérése
  • A mérések, a kórtörténet és az életmód alapján történő kontaktlencse ajánlás
  • A látszerész behelyezi a kiválasztott lencséket a szemébe, és felméri az illeszkedést és a kényelmet
  • A látszerésznél körülbelül 30 percig kell várni, hogy a lencse stabilizálódjon a szemen
Optometrista, aki szemvizsgálatot végez, a lencse viselés kezdete előtt

Életmódbeli szempontok

Az optikussal folytatott beszélgetés során szükség van néhány tényező átbeszélésére. A látszerésszel átbeszélik a kórtörténetet, beleértve az esetleges gyógyszereket, vagy krónikus egészségügyi problémákat. Az életmódról is szó esik, mivel ez meghatározhatja az Ön számára elérhető legjobb kontaktlencse kiválasztását.

  • Lelkes sportoló?
  • Sok időt tölt a szabadban?
  • Órákat tölt a számítógép előtt, vagy gyakran utazik?
  • Aggódik a költségek miatt?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok segíthetnek a látszerésznek meghatározni az Ön számára a legmegfelelőbb lencséket. Talán a kiterjesztett viseletű (éjszakai), vagy a napi egyszer használatos, netán kétheti vagy havi kontaktlencsék a legideálisabbak az Ön számára. Vagy lehet, hogy speciális tórikus lencséket kell használnia az asztigmatizmus korrekciójára, vagy akár multifokális kontaktlencsére is szüksége lehet. Az értékelés során kiderül.

A lencsék véglegesítése

A kezdeti illesztés után, ha a választott lencsék kényelmesek, akkor a látszerész megvizsgálja az illeszkedést és látásvizsgálatot végez. Valószínűleg ki kell vennie és el kell távolítania a lencséket az optikus felügyelete alatt. Végül a látszerész elmagyarázza a a megfelelő és higiénikus lencsetisztítás- és kezelés eljárását, és megbeszél Önnel egy későbbi időpontot, hogy felmérje, hogy a kiválasztott lencsék mennyire megfelelőek. A következő időpont előtt lehetősége lesz kipróbálni a lencséket otthon is. Ha bármilyen gond vagy kérdés merül fel, forduljon a látszerészéhez. Tekintse meg a a kontaktlencsék beillesztéséről és eltávolításáról szóló útmutatónkat is.

Próbalencsék

Próbalencsék optikustól

Csak a látszerész jogosult a próbalencsék biztosítására, mivel megfelelő orvosi ellátás és értékelés szükséges a megfelelő lencsék kiválasztásakor. Előfordulhat, hogy több látogatásra és próbálkozásra lesz szükség a legmegfelelőbb termék megtalálására, de miután Ön és látszerésze megtalálták a tökéletes lencsét, Ön szabadon megrendelheti ezeket a lencséket olyan online kiskereskedőktől, mint az Alensa, anélkül, hogy receptet kellene benyújtania. Ne felejtsen el vizsgálatra és recept frissítésre járni, legalább évente egyszer!

Kontaktlencse vs. szemüveg recept

Fontos megjegyezni, hogy a szemüvegre vonatkozó előírások eltérnek a kontaktlencsére vonatkozó adatoktól. Különböző mérésekre van szükség a kontaktlencsék megfelelő illeszkedésének biztosítása érdekében, mivel a kontaktlencsék közvetlenül a szemgolyón ülnek. Tehát, ha érdekli a szemüvegről kontaktlencsére való áttérés, akkor a vizsgálat kulcsfontosságú.

Színes kontaktlencsék

Ha érdekli a színes kontaktlencsék viselése kozmetikai célokra, például Halloween-kor, mindig tanácsos konzultálni a látszerészével az illesztéssel és az ajánlásokkal kapcsolatban, különösen ha soha nem viselt lencsét, érzékeny vagy száraz szemmel rendelkezik. Szükséges alapos szemvizsgálat akkor is, ha úgy dönt, hogy dioptriás színes lencséket szeretne viselni a látáskorrekcióhoz. Mindenképpen olvassa át figyelmesen #, hogy többet megtudjon arról, hogy melyik lencse illik Önhöz a legjobban.