Hogyan kell olvasni a kontaktlencse receptjét

Online vásárolna kontaktlencséket? Remek! Sok időt és pénzt sprórolhat így. De először tudnia kell, hogy melyik lencsék felelnek meg Önnek és hogyan kell olvasni az optikustól kapott receptet. Mielőtt elkezdi a kontaktlencse viseletet, keresztül kell mennie egy szemvizsgálaton, majd az optometrista a kontaktlencsék egy bizonyos márkáját és modelljét javasolja, szemének jellemzői és látási problémáinak jellege alapján. A lencsék közti különbség nem csak abban rejlik, hogy napi egyszer használatos, kétheti vagy havi lencséről van szó, de a különböző márkákról egyénenként eltérőek lehetnek a vélemények, ezért fontos, hogy kövessük a optometrista javaslatait. Ne felejtse el, hogy szemvizsgálat és recept igénylése a színes kontaktlencsék rendelése előtt is javasolt, még azoknál is, akiknek nincs látásproblémájuk. A szemüvegre szóló recept NEM ugyanaz, mint a lencsék receptje, de erre később visszatérünk. Most térjünk rá a számokra és rövidítésekre a recepten.

A paraméterek áttekintése

Az Ön receptjének három alapvető összetevője van: az Ön paraméterei, az ajánlott lencsemárka és bármilyen speciális utasítás. Hogy lebontsuk mindezt az Ön számára, létrehoztunk egy gyors áttekintést az összes paraméterről és közös rövidítésükről.

Rövidítés Magyarázat
OD / R Az Oculus Dexter a jobb szemre vonatkozó paramétereket mutatja
OS / L Az Oculus Sinister a bal szemre vonatkozó paramétereket mutatja
OU Az Oculus Uterque azt jelzi, ha a paraméterek mindkét szem számára azonosak
SP(H) / PWR / D Az erősség vagy a diopdivia értéke jelzi a közeli vagy távoli látás értékét (+ vagy -)
CYL / CP A cylinder az asztigmatizmust jelzi, és a szemgolyó függőleges görbéjét mutatja
X / AX A tengely a cylinder fokát és irányát jelzi
ADD Az addíció a multifokális lencsék exdiva erősségét jelzi
BC A bázis- vagy alapgörbület azt jelzi, hogy a lencse milyen mértékben illeszkedik a szemgolyóra
DIA Az diaméter a lencse átmérőjét jelzi
PL A Plano a színes lencséknél a diopdivia nélküliséget jelzi
EXP A lejárati dátum a lencsék lejárati idejét jelzi

Ez a táblázat segítséget nyújt Önnek a megfelelő paraméterek kiválasztásában a szemész utasításának megfelelően. Bár számos kérdésre választ ad, még mindig lehet kérdése. Az alábbiakban ügyfeleink leggyakrabban feltett kérdéseivel foglalkozunk.

Jobb vagy bal szem?

A látszerész ezt egyszerű "L" és "R" jelzéssel, vagy az "Oculus Dexter" (jobb) és az "Oculus Sinister" (bal) latin kifejezésekkel jelezheti. Ha szemei különböző paraméterekkel rendelkeznek, akkor a "Válassza ki a másik szem jellemzőit " gombra kell kattintania, amikor leadja a megrendelését a weboldalunkon. A rendelés leadásakor nincs megkülönböztetés a bal és a jobb szem között, úgyhogy csak az egyik és másik szemként kell gondoljon rájuk. Ha mindkét szemre ugyanazt a dioptriát használja, nincs szükség a másik szem paramétereinek kiválasztására! Csak egyszer töltse ki paramétereit, és válassza ki a szükséges dobozok számát.

Válassza ki a másik szem jellemzőit

Plusz vagy mínusz?

Ön rövidlátó, vagyis nem lát jól a távolra? Akkor a dioptriája mínuszos. Távollátó, vagyis azzal küzd, hogy a közeli tárgyakra tudjon fókuszálni? Ezt az állapotot hyperopia-nak is nevezik, és ez azt jelenti, hogy a dioptriája pluszos. Ezt az értéket a recepten "D" dioptria, "PWR" erősség; vagy "SPH" értékként is feltüntethetik. Legyen óvatos, amikor kiválasztja az erősséget, mert egy kis csúszás is nagy különbséget okozhat a látásban. Ha véletlenül rossz értéket rendelt, akkor bármikor visszaküldheti a sértetlen, bontatlan dobozokat a Reklamáció és cseregarancia feltételek alapján.

A szemüvegre szóló recept megegyezik a kontaktlencse recepttel?

NEM. A szemüvegek és a lencsék paraméterei eltérőek lehetnek, mivel a lencsék közvetlenül a szemgolyókon ülnek, a szemüveg pedig néhány centiméterrel a szeme előtt ül. Az Ön szemüveg receptje nem tartalmazza a szükséges kontaktlencse görbületet és a megfelelő átmérőt sem.

Hogyan válasszam ki a cilinder (fok) és a tengely értékeket tórikus lencsékhez?

A cilinder és a tengely két érték a tórikus lencséknél, amelyek az asztigmatizmus korrigálására szolgálnak. A cilinder egy extra korrekció, amely az asztigmatizmus súlyosságát jelzi, és mínusz az értéke 0,25-önként kifejezve. A tengelyt 0 ° és 180 ° közötti fokokban fejezzük ki. Javasoljuk, hogy keresse fel optikusát, ha kétségei merülnek fel e két paraméter tekintetében.

Mi az az ADD power?

Ha a presbyopiában szenved, és multifokális lencsékre van szüksége, a recept tartalmazza az ADD-t, vagyis az addíciót, ami segít a közeli látásban. Az ADD +0.50 és +3.00 közé eshet. A lencsék egyes márkái alacsony, közepes vagy magas értékeket kínálnak. A CooperVision lencsék különbséget tesznek a domináns és a nem domináns szem között, ezért ha CooperVision lencsét visel és bármilyen kérdése van az addícióval kapcsolatban, kérdezze meg optikusát.

A görbület és az átmérő fontos a kontaktlencsék kiválasztásakor?

Az alapgörbe a kontaktlencse görbületének foka, vagyis hogy milyen szorosan illeszkedik a szemgolyóra. Az alacsonyabb BC, mint pl. a 8.40, azt jelenti, hogy a lencse szorosabban illeszkedik. A magasabb BC-k, mint pl. a 8,70 „laposabb“ lencsét jelentenek. Az átmérő a lencse szélességére utal, és milliméterben kifejezve, általában 13 és 15 mm között van. A kisebb különbség (0,1 vagy 0,2 mm) valószínűleg nem lesz érzékelhető hatással a kényelmére vagy a látás minőségére. Azonban olyan lencsék viselése, amelyekben jelentősen különbözik a BC vagy a DIA érték, mint amennyit felírtak Önnek, néha kényelmetlenséget és torz látást okozhat, ezért fontos, hogy kövesse a receptre vonatkozó ajánlást.

Elvesztettem a receptemet. Hol találhatom még meg az információkat?

Az Alensa-nál vény nélkül vásárolhat kontaktlencsét. Ha az utolsó szemvizsgálat óta kevesebb mint egy év telt el, és nem tapasztalt semmilyen változást a látásminőségben, akkor megtalálhatja a szükséges információkat a lencse dobozán. Ezt a szöveget dekódoltuk itt:


Tudja meg, hogyan tudja dekódolni a kontaktlencse paramétereit

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy évente legalább egyszer érdemes ellátogatni a szemészhez. Még ha nem is észlelt változásokat a látásában, fontos, hogy a látszerész megvizsgálja Önt, hiszen az Ön felelőssége, hogy naprakész recepttel rendelkezzen a lencsék online megvásárlása előtt.

Tudok próbalencsét vásárolni?

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nincs engedélyünk próbalencsék értékesítésére. Csak a szemészeti szakembere ismerheti a szemét és írhat fel próbalencsét. Bár nem tekinthetők próbalencséknek, bizonyos TopVue lencséket 1 darabos kiszerelésekben is megtalálhat, nagyobb kiszerelés esetén pedig pénzvisszafizetési garanciával kínáljuk. Ha valamilyen okból nincs a lencsékkel megelégedve, a fenti feltételek alapján visszaküldheti őket.

Hozzászólások

Kérdése van?