Tudjon meg többet a polarizált napszemüvegekről

Napszemüvegek böngészése során könnyen szemet szúrhat Önnek is a polarizált napszemüvegek népszerűsége. Egyre több neves márka és gyártó készít polarizált napszemüvegeket, néhányuk pedig - mint például a Polaroid is - kifejezetten a polarizált napszemüvegekre is specializálódik. De mit is jelent pontosan a polarizáció és milyen előnyei is vannak? És mikor kellene viselni - vagy éppen nem viselni - egy polarizált napszemüveget? Ez a rövid útmutató mindent tartalmaz, amit erről tudni érdemes.

Mi az a polarizáció?

A polarizált napszemüvegek különféle anyagokból, színekben, formákkal és méretekkel kapható. Általánosságban elmondható, hogy a sötétebb színek magasabb polarizációt biztosítanak. Mindenekelőtt egy napszemüvegnek rendelkeznie kell az összes szükséges UV-védelemmel. Ezután a polarizáció még hozzáad valamit: egy olyan speciális szűrőt, amely csak a függőlegesen orientált fényt engedi át, vagyis elhárítja és elnyeli a vízszintesen orientált fényt.

Pontosan mi is az a vízszintesen orientált fény? Tulajdonképpen fény, amely a vízszintes felületektől visszapattan. Környezetünk folyamatosan elnyeli vagy tükrözi a napfényt különböző irányokba; bármely vízszintes felület tükrözheti a fényt, amely akadályozhatja a látást. Gondoljon például arra, hogy a hó hogyan a szemébe tudja tükrözi a fényt. Vagy arra, hogy milyen nehéz látni a nedves utat, amikor alacsonyan áll a nap. A fény visszatükröződhet a vízről is, például tavakról vagy medencékről. Rengeteg olyan tényező van a környezetünkben, amely potenciálisan vakító fényt okozhat, és bizonyos helyzetekben veszélyes is lehet. A polarizált napszemüveget azonban úgy tervezték, hogy megakadályozza ennek előfordulását.

Polarizáció nélkül

View without polarisation

Polarizált

View with polarisation

Milyen előnyei vannak a polarizált napszemüvegeknek?

 • Kiküszöbölik a bosszantó, vagy akár vakító tükröződéseket.
 • Élesebb látást és jobb kontrasztot biztosítanak intenzív fényviszonyok között.
 • Lehetővé teszik a jobb színérzékelést erős fényben.
 • Csökkentik a szemek vakító és erős fény általi megerőltetését.
 • Javítják a kényelmet, amikor az ember napos időben a szabadban tartózkodik.
 • Megakadályozzák a potenciálisan veszélyes - például vezetés közbeni - elvakítást.
 • Kiválóak szabadtéri tevékenységekhez vagy sportokhoz.
 • Jól funkcionálnak az árnyékban.

Amit a polarizált napszemüvegek vásárlásánál figyelembe kell venni:

Habár a polarizált napszemüvegek számos előnnyel rendelkeznek, a következő szempontokat is figyelembe kell venni viselésükkor:

 • A polarizáció nem nyújt extra UV-védelmet.
 • A polarizáció elsődlegesen az intenzív fényviszonyok között fellépő vakító fények és fényvisszaverődések kiküszöbölését szolgálja.
 • A polarizáció megnehezítheti az LCD képernyők megtekintését.

Crullé: polarizált napszemüveg termékcsalád

Akár mindennapos viseletre keres polarizált napszemüveget, akár egy olyan verzióra van szüksége, amely megfelel a kifinomult divatérzékkel rendelkezőknek is, a Crullé az Ön márkája! Minden Crullé napszemüveg egyesíti a polarizációt az UV-védelemmel és a stílussal. Termékvonalukban sokféle formával és színnel rendelkező napszemüveg elérhető. Minden igényhez létezik egy tökéletes pár Crullé napszemüveg. Ezek a stílusos és tartós szemüvegek alacsony árcédulákkal rendelkeznek, próbáljon hát ki egyet Ön is!