Optometristánk a napszemüvegekről beszél - mit érdemes tudni róluk?

Házon belüli optikusunk leült velünk, hogy megbeszéljünk néhány dologról a napszemüvegeket illetően. Napszemüvegek esetén az emberek nem mindig tudnak mindent, amit érdemes lenne. Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy védenünk kell szemünket az erős napfénytől. Egy jó napszemüveg általában tökéletes is erre, nem igaz? De mitől lesz megfelelő egy napszemüveg? Otometristánknak, Kristýna-nak feltettünk párat a leggyakoribb kérdések közül. Válaszai segítenek jobban megérteni a napszemüvegeket és segítséget nyújtanak majd a megfelelő szemüveg kiválasztásában. Nézzük tehát, hogy mit mond egy szakember a témát illetően.

Alensa optometristánk, Kristýna Štěbetáková

Hogyan tudjuk meghatározni egy napszemüveg minőségét?

A napszemüvegek minőségét a a lencse színe -- alapján lehet megbecsülni, habár ez önmagában nem mindig a legpontosabb mutató. A világos színű lencsékkel ellátott napszemüvegek még lehetnek jók, de általában kevesebb védelmet nyújtanak, mint a sötétebb árnyalatú lencsék. Mondhatni, az enyhén színezett napszemüvegek inkább egy városi divatnak számítanak, és a sötétebbek általában jobbak a védelem szempontjából.

A minőség valódi mutatója az, hogy ismerjük egy adott napszemüveg sajátosságait. Minden pár általában egy címkével vagy felirattal van ellátva az oldalán vagy magán a lencsén. Ezen a címkén egyértelműen fel kell tüntetni, hogy a szemüveg polarizált-e, milyen védelmi kategóriát nyújt, a CE tanúsítványra vonatkozó információkat, vagy például azt, hogy használ-e PRIZM technológiát* a szemüveg. Ha a napszemüvegek nincsenek megjelölve, soha nem lehet biztos benne, hogy megfelelő-e a minőségük. Amennyiben nem talál jelöléseket vagy címkéket, az eladónak minden szükséges adatot meg kellene tudni adni.

*A PRIZM egy, az Oakley által újonnan kifejlesztett technológia, amely javítja a szín- és kontraszt érzékelést.

Miért fontos a megfelelő napszemüveg kiválasztása? Melyik kategóriára van szükségünk?

A napszemüveg elsősorban a retina védelmét szolgálja a káros UV-sugaraktól. Természetesen azt is megakadályozzák, hogy megvakuljunk a nagyon erős fénytől. A kategória azt jelzi, hogy egy lencse mennyi fényt enged át, vagyis mennyire sötét. Általában 4 kategóriát különböztetünk meg: 0-1, 2, 3, 4. A 0-1 kategóriájú lencsék átlátszóak vagy nagyon világos árnyalatúak. Ezek a lencsék gyakoriak az átlátszó védő-szemüvegeknél vagy például a kozmetikai szemüvegeknél. A 2. kategória a leggyakrabban eladott és viselt kategória. A 2-es kategóriájú lencsék 70%-os színárnyalatúak. A 3-as kategóriájú lencsék pedig körülbelül 85%-os árnyalatúak. Ezáltal kissé sötétebbek, és jobban megfelelnek az erős napsütéssel szemben. Így remek választásnak bizonyulnak a rendkívül napfényes napokon. A 4-es kategóriába tartozó lencsék körülbelül 95%-ban színezettek. Ezek a napszemüvegek igazán sok fényt blokkolnak és magas fokú védelmet nyújtanak. Leginkább hegyi, tengerparti vagy sivatagi viseletre alkalmasak. Kizárólag különleges használatra és rendkívül napsütéses körülmények közötti viseletre szolgálnak. Vezetés közben soha ne viseljen 4-es kategóriájú napszemüveget.

Tudna nekünk többet mondani az UV-szűrőkről?

Az UV-védelemnek működnie kell mind az UV-A, mind az UV-B sugárzás ellen. Az UV-szűrő nem azonos a lencse színével. Azaz átlátszó lencsék is védelmet nyújthatnak az UV-A sugarak ellen. Még egy kék fényt blokkoló szűrő is elnyel bizonyos UV-sugarakat. Azonban ha a lencse színezett, általában jobb védelmet nyújt mind az UV-A, mind az UV-B sugárzás ellen. A megfelelő UV-védelmet CE tanúsítvány jelzi. Így könnyedén megtalálhatja a minőségi UV-szűrővel ellátott napszemüvegeket. Vagy kereshet UV 400 címkés terméket is. Az UV-B 280-315 nanométer hullámhosszú, az UV-A pedig 315-380 nanométer. Tehát a teljes védelem 380 nm-es blokkolás révén érhető el. Az UV 400-as termékek pedig - értelemszerűen - 400 nanométerig blokkolnak és optimális védelmet nyújtanak.

Mi az a CE-tanúsítvány?

Az európai CE tanúsítvány 380 nanométeres UV-védelmet garantál. Más szavakkal tehát azt jelenti, hogy napszemüvege megfelel az Európai Unió biztonsági és védelmi szabványának. A CE jelzés a szárak belső felén található. Ezenkívül pedig további információk is feltüntetésre kerülnek, például a polarizációt, a kategóriát, és a PRIZM technológiát illetően. Ahogy korábban említettem, a napszemüvegek jellemzői és címkéi megmutatják, amit tudni kell. Tehát, ha kétségei vannak, keresse a CE jelölést!

CE tanúsítvány a napszemüvegen

Melyik napszemüvegek ajánlottak gyermekeknek és melyek felnőtteknek?

Gyermekei számára a legfontosabb a szemek megfelelő védelme. Mivel még mindig nőnek és fejlődnek, vásároljon nekik sötétebb, minőségi napszemüveget. Felnőttek esetén pedig attól függ, hogyan szeretné használni a napszemüveget. Ha városban vagy tavasszal szeretné viselni őket, az alacsonyabb szintű UV-védelem több mint elegendő, így világosabb lencséjű napszemüveget is választhat. Nyáron, a strandon vagy a hegyekben tartózkodva magasabb fokú UV-védelemre van szükség. Ha olyan környezetben tartózkodik, ahol sok a visszaverődő fény, mint például vezetés közben vagy a vízen, akkor akár polarizált napszemüveg beszerzését is érdemes megfontolni. A polarizáció ugyanis segít megakadályozni a vakító, felületi visszaverődéseket.

Tehetünk még valamit szemeink védelme érdekében tavasszal és nyáron?

A napszemüveg természetesen elengedhetetlen, ha a napfény elleni védelemről van szó. Ha kontaktlencsét visel, tovább védheti a szemeit olyan lencsékkel, amelyek beépített UV-szűrővel rendelkeznek. Vagy ha szemüveget visel, kipróbálhatja a fotokrómos, átmeneti szemüveglencséket. Így bent átlátszó szemüveget viselhet, kint pedig sötétebb lencséjű szemüveget. És mivel a szemüveg és a napszemüveg nem fedi az arc oldalát, a kalap vagy sapka viselése is segíthet. Ezen kívül pedig mindig tarthat magánál hidratáló szemcseppet , arra az esetre, ha szeme kiszáradna vagy irritált lenne.