Szemüveglencse kezeléseink

Napjainkban mind azt akarjuk, ami legjobb látásunknak, ezért magas követelményeket támasztunk szemüvegünkkel szemben. Éppen ezért sok szemüveglencsét különféle kezelésekkel és bevonatokkal lehet javítani. Ezek célja a teljesítmény, a tartósság és a kényelem javítása. Lencséink fejlett, standard kezelésekkel rendelkeznek, anélkül, hogy Önnek ezért külön fizetnie kellene . Ez az egyfókuszú és a progresszív (multifokális) lencsékre is vonatkozik. További tulajdonságok hozzáadását is kínáljuk a választott lencsékhez. Valószínűleg most azon gondolkozik, hogy vajon mire is jók ezek a bevonatok? Vessünk hát erre egy pillantást:

Standard lencse kezeléseink

Tapasztalt látszerészeink a következő kezeléseket mindig alkalmazzák, amikor az Alensa-tól vásárol egy pár szemüveget. Így biztos lehet abban, hogy a viselt szemüveg csúcstechnikájú lencsékkel rendelkezik, amelyek éles és tiszta látást biztosítanak.

1. UV szűrő

Káros UV-sugarak elleni szűrő

2. Fényvisszaverődést gátló bevonat

Habár a szemüveglencse átlátszó, üvegszerű felületként mindig tükrözni fogja a fényt, akár elölről, akár hátulról. A fényvisszaverődést gátló bevonat megakadályozza, hogy a visszaverődő fény akadályozza a látását. Gondoskodni fog arról, hogy a szemei mindig láthatóak legyenek szemből, anélkül, hogy a lencsék tükröződései ezt megakadályoznák. Emellett pedig hátulról kiküszöböli a ragyogó és vakító tükröződéseket. Az élethelyzet, ahol ez fontos tényező, például az éjszakai vezetés lehet. Ugyanis a fényvisszaverődés nagyon kényelmetlen lehet, és biztonsági kockázatot is jelenthet, ezért javasolt, hogy mindig fényvisszaverődést gátló bevonattal ellátott szemüveget szerezzen be. Erről szerencsére mi gondoskodunk!

Szemüvegek fényvisszaverődést gátló bevonattal

3. Extra lencse keményítés

Azok, akik szemüveget viselnek jól tudják, hogy a szemüvegeknek sok mindent túl kell élniük, függetlenül attól, hogy milyen óvatosak vagyunk! Néha véletlenül leejtjük őket, esetleg beleakadnak dolgokba viseletkor, vagy csak nem mindig tisztítjuk meg őket megfelelően. Alapesetben sajnos egyetlen lencse sem karcálló. Ha azonban egy edzett, karcolódással szembeni bevonatot adunk a lencsékhez, sokkal tartósabbá válnak. Így nem kell aggódnia sérült lencsék miatt, ami különösen hasznos a gyermekeknél.

Szemüvegek extra lencse keményítéssel

4. Öntisztító bevonat

A szemüvegeket általában napi rendszerességgel viseljük, így azok állandóan ki vannak téve a szennyeződésnek, a részecskéknek és a pornak, így egyre kevésbé lesznek átlátszóak. Emiatt gyakran speciális spray-kkel, törlőkendőkkel vagy kendőkkel tisztítjuk azokat. Nem is említve azt, hogy a lencséket nem mindig könnyű kristálytisztává varázsolni. Az öntisztító bevonat jóval kevesebb szennyeződést és port enged a lencsékre tapadni, így a lencsék sokkal könnyebben tisztíthatóak. Az ilyen típusú kezelés hosszabb ideig tisztán tartja a szemüveget. Gyakori tévhit, hogy az öntisztító bevonatú lencsék nem igényelnek semmiféle ápolást, de ez természetesen nem igaz. Észre fogja azonban venni, hogy a nap folyamán, ennek a bevonatnak köszönhetően sokkal kevesebb erőfeszítésre és időre van szükség az átlátszó lencsék karbantartásához.

Öntisztító bevonattal ellátott lencsék

5. Hidrofób bevonat

Nem csak a szennyeződések és a por jelent problémát a szemüvegek számára, hanem a víz is. Az esőcseppek vagy ráfröccsenő víz bepiszkíthatja a lencséket, a köd vagy pára pedig akadályozhatja a látást. A szemüveget viselők valószínűleg már mind megtapasztalták: esőben vagy hideg időben a szabadból egy szoba-hőmérsékletű helységbe belépve, a cseppeket vagy a párát le kell törölni a szemüveg lencséiről. És nem csak a külső forrásokból származó víz okozhat problémát. Az izzadság szintén könnyedén lecsapódik a lencsékre. A hidrofób bevonat taszítja a vizet és a nedvességet a lencsékről. Ezt a vízcseppek és a felszín közötti felületi kötés gyengítésével teszi meg. Ez csökkenti majd a lencsék párásodását és koszolódását amikor folyadékkal érintkeznek. A hidrofób bevonat antisztatikus is, ami a porrészecskék taszítását segíti. Más szavakkal: az öntisztító bevonattal együtt a hidrofób bevonat segíti majd fenntartani a lencsék tisztaságát.

Hidrofób bevonattal ellátott szemüvegek

Extra lencse tulajdonságok

Ha nálunk vásárol szemüveget, extra tulajdonságokat választhat ki a lencsék javításához vagy módosításához. A következőket kínáljuk:

1. Kék fényt blokkoló szűrő

Ez szűri és blokkolja a digitális eszközök - például telefonok, táblagépek és számítógépes monitorok - kék fényét. Ez csökkenti a szemek fáradtságát, növeli a produktivitást és javítja az alvási szokásokat.

Tudjon meg többet a kék fényt blokkoló szemüvegekről
Szemüvegek kék fényt blokkoló szűrővel

2. Sötétedő lencsék

A fotokróm, átmenetes, vagy sötétedő lencsék árnyalata változik a fényviszonyokhoz alkalmazkodva. Átlátszóak beltéri viseletkor és besötétednek, amint UV sugarak érik a lencséket. Így amikor szükséges, a szemek védelmet kapnak.

További információk a sötétedő lencsékről
Sötétedő lencsékkel ellátott szemüvegek

3. Vényköteles napszemüveg

Ezzel a dioptriás lencséket megfelelő napszemüvegekké alakítja, hogy megvédje szemét az UV-sugárzástól és az erős fénytől. Több fokozatú tartós színezést kínálunk több színben. A 85%-os árnyalat intenzitása a normál napszemüvegével azonos hatást biztosít...és ez még nem minden! Ha úgy dönt, polarizált lencsét és/vagy tükörbevonatot is hozzáadhat dioptriás napszemüveglen­cséihez.

Egyéb tudnivalók a vényköteles napszemüveglencsékről
Vényköteles napszemüveg

A törésmutató

Rendeléskor 1,5-ös, 1,6-os, 1,67-es és 1,74-es fénytörési mutatójú lencsék között választhat. Mi is a különbség ezek között a fénytörési indexek között? Nos, a különböző anyagok törésmutatója eltérő. A lencsék törésmutatója arra utal, hogy a lencse hogyan törik (hajlítják) a fényt, ami pedig attól függ, hogy a fény milyen gyorsan halad át az anyagon. Minél lassabban halad át rajta a fény, annál nagyobb lesz a szám, a lassú fény pedig jobban hajlik.

A szemüvegek törésmutatója