Progresszív szemüvegek: mik ezek és mik is az előnyeik?

Szemüvegvásárlás esetén az Alensa oldalán a kedvenc keretéhez lehetősége van kiválasztani a multifokális lencsék innovatív, új formáját - a progresszív szemüveglencséket is. Lehet, hogy ismeri a régebbi bifokális vagy trifokális lencséket, de a progresszív változat egy fejlettebb dimenzióba viszi a koncepciót. A progresszív lencsék zökkenőmentesen kombinálnak három optikai zónát egyetlen szemüveg lencsében, látáskorrekciót biztosítva a közeli, a közepes és a távoli távolságokra. A progresszív multifokális lencsék lényegében eltörlik a látható, durva vonalakat, amelyek a bifokális és a trifokális változatokat jellemzik. Nem hiba “továbbfejlesztett trifokálisnak” sem hívni ezeket, mivel a multifokális korrekcióra szorulóknak egy remek, "mindent egyben" megoldást nyújtanak, láthatatlan átmenetekkel. .

Nő progresszív szemüveggel

Hogyan néz ki egy progresszív lencse?

A lencsét aszimmetrikusra tervezték, hogy alkalmazkodjon a szem működéséhez. Minden zóna fokozatosan vált át a következőre, megszakítás nélkül.

 • A lencse felső felét a távolra történő látáshoz használják, pl. a környező táj vagy az út.
 • A középső rész segít a köztes távolságban lévő dolgokra való látásában, pl. a számítógép vagy az autó műszerfala.
 • Az alsó részt a közelre történő látásra tervezték: pl. könyv vagy okostelefon.
 • Az oldalsó részek mindig kissé homályosak vagy torzultak. Ez a progresszív lencsék felépítésének következménye, amely biztosítja, hogy azok megfelelően működjenek. Ezt perifériás torzításnak nevezik.
Progresszív lencse zónák

Az egyes zónákon történő áttekintés többnyire úgy történik, hogy a fejét egy kicsit megbillenti az ember, majd a fókusz a lencse másik területére van áthelyezve.

Kinek van ilyenre szüksége?

A progresszív lencséket az presbyopia korrekciójára használják. Ez az állapot általában az életkorral jár és megnehezíti a közeli dolgok látását és társulhat más fénytörési hibával (közellátás, stb.). Ezért olyan szemüvegre vagy lencsére van szükség, amely további korrekcióval rendelkezik, lehetővé téve a viselő számára, hogy ismét tisztán láthasson, minden távolságra. A recepten ezt az értéket gyakran láthatja ADD rövidítéssel jelölve. Ahogy azt korábban említettük, a progresszív szemüveg többet nyújt, mint egy bifokális változat. Ahogy a trifokális verziók, ezek is korrekciót adnak közeli, közepes és távoli távolságokra, a bifokális verzióval ellentétben, amely nem nyújt közepes távolságra irányuló korrekciót. Tehát az ilyen típusú lencsék például azoknak a felhasználóknak ideálisak, akiknek egy együttes lencsére van szükségük könyvek olvasásához, a számítógépes képernyők megtekintéséhez és a távolra történő tiszta látáshoz.

Milyen előnyei vannak a progresszív lencséknek?

A progresszív multifokális szemüvegre való váltásnak számos nagy előnye van:

 • Csupán egy pár szemüveggel pontos látáskorrekció lehetséges minden távolságra.
 • Nincsenek durva, látható váltási vonalak az optikai zónák között, így szemüvegének kinézete fiatalosabb és modern lesz.
 • Mivel a zónák fokozatosan átmenetesek, nem fogja többé tapasztalni a "képugrásokat" (mikor egy kép hirtelen megváltoztatja az alakját vagy helyzetét, amikor egy másik optikai zónából nézi ugyanazt a dolgot az ember).
 • A progresszív lencséit remek, standard lencsejavító tulajdonságokkal felszerelve kapja majd.
 • A lencséket tovább javíthatja egy kék fény szűrővel, sötétedő lencsékkel, vagy állandó színezettel, napszemüveg lencsékké alakítva is kérheti őket.
 • A progresszív lencsék különböző kategóriái között választhat, az Ön igényei szerint.

Mit kell szem előtt tartani a progresszív lencsékkel kapcsolatban?

Azok számára, akik progresszív szemüveget szeretnének viselni, van néhány dolog, amit figyelembe kell venni:

 • Az optikai zónák közötti váltás megtanulása természetesen megtörténik, de eltarthat egy ideig, amíg az agy hozzászokik. Lehet, hogy a kezdetekben kissé kényelmetlennek találja majd, de az idő múlásával sokkal kényelmesebbé válnak majd, mint a bifokális változatok. Nagyon kevés emberre, de igaz, hogy soha nem tud alkalmazkodik ehhez a lencse típushoz.
 • A perifériás torzulások elkerülhetetlenek minden progresszív típusú lencsénél. A szem és az agy általában jól alkalmazkodnak ehhez, és Ön megtanulja, hogy hogyan használhatja hatékonyan az egyes zónákat anélkül, hogy zavaróak lennének a perifériás torzulások.
 • A progresszív lencsékhez valamivel magasabb árcédula társul, ám cserébe sok előnnyel is járnak.

Mik a különbségek a progresszív lencséink típusai között?

A legalapvetőbb “Classic” lencsék kielégítik az alapvető igényeket azok számára, akik egy jó pár, tartós, progresszív lencséket keresnek. Azonban fejlettebb lencséket választva, növeli a lencse kényelmét és minőségét. A fejlettebb technológiák a perifériás torzulások csökkentése és az optikai zónák - köztes és közeli távolságra való - kiszélesítése érdekében vannak alkalmazva. Tehát az Ön kezében van, hogy eldöntse, megfelelő-e az alapvető változat, vagy szükséges a fejlettebb kialakítás.